Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Frittmann

A márka rövid bemutatása és története:

 

„Művészet vagy tudomány a borkészítés? Vagy talán a mesterember filozófiája?

Nálunk a borász szerepe az, hogy minden szüret ajándékából a lehető legjobb bort alkossa meg. Mindehhez ügyes kéz, kezdeményező szellem, precízió, egy csepp ravaszság és a természet színeinek és rendjének együtt érző megértése szükségeltetik.”

 A FRITTMANN névvel fémjelzett borok családi vállalkozásban Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készülnek. A Frittmann testvérek mellett, az egész család szerepet vállal a szőlész, borász, kereskedelmi tevékenységben. Ezen a magyarországi legnagyobb borvidéken már a szüleink nagyszüleink is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól, a két legifjabb fiú is borászatot tanult. A szülőktől örökölt családi birtok bővítésével jelentős pincészetté nőtte ki magát. 1987-től új alapokon működött a szőlészeti-borászati vállalkozás, melyet 1998 óta Kft. formában tovább fejlesztettünk. Ez idáig már 45 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában, továbbá egyes fajtáinkhoz a környező gazdáktól integrálunk válogatottan jó minőségű szőlőt.

 2007-ben elkészült új borházunk, melyben egy borkóstolóterem, barrique-, és ászok pincerész illetve szobák kaptak helyet. Szívesen fogadjuk előzetes bejelentkezés alapján az ide látogatókat és a helyben vásárlókat. 2007-ben Frittmann János megkapta az „Év Borásza” megtisztelő címet, amely áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ez az elismerés újabb lendületet adott családunknak, hogy továbbra is e filozófia mentén készítse borait. Az elmúlt években újabb termékekkel bővült szortimentünk. Elkészült kétféle gyöngyöző borunk FriSecco néven illetve szőlő- és törkölypálinkánk. A következő években folyamatos telepítésekkel szeretnénk növelni szőlőterületeinket, reményeink szerint ültetvényeink nagysága el fogja érni 60-65 hektárt.

Mindig is elsődleges célunk volt, hogy a térség kiemelt minőségű, legjobb szőlőfajtáiból állítsuk elő borainkat. A fehér és rosé borok nagy része reduktív technológiával készül, aminek következtében gyümölcsösek és üdék. Az ezerjónk készül fahordós változatban is, ami száraz, de van késői szüretelésű természetes édes is. Ez a régi magyar szőlőfajta városunk fő fajtája, zászlós bora. A Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér egyre népszerűbb hungarikum fajták, mindkettőnek finom muskotályos illata és íze van. Választékunkban megtalálhatók a világfajták is, mint például a Sauvignon Blanc, Rajna Rizling, Cabernet Sauvignon-Franc, Merlot. Kékfrankos Rosénkra jellemző a fehér borok üdesége és a vörösborok fűszerezettsége, amihez enyhe szénsavasság párosul. A vörösborok hagyományos és a korszerű technológia ötvözésével, fa és barrique érleléssel készülnek. Magas humusztartalmú termőterületekről szüreteljük a Kékfrankost, Merlot, Cabernet Sauvignont. Boraink kiemelkedő eredményeket érnek el a hazai és külföldi borversenyeken egyaránt.

 

Weboldal: http://www.frittmann.hu/

Kapcsolat:

FRITTMANN TESTVÉREK KFT.

Cím: 6230 Soltvadkert Eötvös u. 5.

Telefon-fax: 78/482 690

E-mail: info@frittmann.hu