Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Óvártej

A márka rövid bemutatása és története:

 

A több mint egy évszázados múltra visszatekintő óvári sajtgyártás története szorosan összefonódik az 1903-ban alapított Magyar Királyi Tejgazdasági Állomás, valamint a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet történetével. Az első kis sajtüzemet 1905-ben létrehozó Ujhelyi Imre és az őt követő neves tejipari kutatók és szakemberek munkájának köszönhetően a sajtüzem – és vele együtt az Ilmici, az Óvári, a Vadász, a Lajta, a Pannonia és a Kaskaval sajtok - már a múlt század első felében Európa-szerte ismertté vált, és jó hírnevét az öreg kontinensen azóta is folyamatosan tovább erősíti.              

Az óvári sajtüzem helyének kiválasztását két fontos tényező befolyásolta: a közismerten kiváló minőségű tej előállítására alkalmas természeti környezet a Szigetköz és a Rába vonala mentén, és az a szakmai háttér, melyet az óvári agráregyetem kutatói, oktatói bázisa biztosított (és a csermajori szakiskolával együtt napjainkban is biztosít).

A rendszerváltást és a privatizációt követően az Óvári Tejüzem tulajdonának többségét a tejtermelő gazdaságok szerezték meg: Óvártej Kft., néven 1997. január 1-én önállóvá vált a nagy múltú üzem, majd 1997. augusztus 15-én megalakult az Óvártej Részvénytársaság. Egy évvel később, 1998-ban az Óvártej Zrt. tulajdonába került a Sárvári Tejüzem is. Az Óvártej Zrt. történetének jelentős állomása volt, amikor 2002 októberében a mosonmagyaróvári sajtüzemet és vele együtt az Zrt. központját áthelyezték a frissen felavatott Alkotmány utcai épületbe. Az így feleslegessé vált, elavult sárvári gyárat 2003-ban bezárták, a termelés a legkorszerűbb körülmények között a megtöbbszörözött termelőkapacitású óvári üzemben folyik.

A részvénytársasággá válás óta eltelt néhány év alatt az Óvártej Zrt. jelentős fejlődésen ment keresztül. Régi, bevált hagyományokkal rendelkező üzemében a tradicionális (kevésbé iparszerű), magyar sajtgyártási eljárásokon alapuló technológiával olyan kiváló minőségű sajtokat állít elő, mint a Trappista, Edami, Gouda, Óvári, ízesített, füstölt, light sajt, valamint Kashkaval.      

Az Óvártej sajtokat ma már az ország szinte valamennyi nagyáruházában megtalálhatják a fogyasztók, sőt a vállalat az egyre növekvő külföldi vevőkörének köszönhetően egyre több sajtot szállít a külföldi, többek között osztrák, német, szlovén, olasz, valamint a keleti országok piacaira is.

 

Weboldal: http://www.ovartej.hu/

Kapcsolat:

Óvártej Kereskedelmi Zrt.

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Alkotmány út 15.

Telefon/fax: (+36 96) 577-180

E-mail: info@ovartej.hu