Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Sziget

A márka rövid bemutatása és története:

 

Az első könnyűzenei esemény az Óbudai-szigeten az 1980-ban tartott „Fekete Bárányok” koncert volt a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band fellépésével. 1981-ben pedig a zenész szakszervezet által szervezett „Szuperkoncert” nevű rendezvényen lépett fel több akkori ismert magyar rock együttes. (Az eseményről Egy nap rock címmel készült film). 1991-ben a szovjet csapatok kivonulásának megünnepléseként rendezték meg az Aurora punk banda első albumának nevéről kölcsönzött "Viszlát Iván!" fesztivált. Fellépett többek között a Pál utcai fiúk együttes is. (Ezt ugyan az Óbudai-sziget mellett főleg a Felvonulási téren tartották, de ugyanakkora jelentőséggel bírt. A mai városligeti 56-osok terén rendezték. A jelenlegi emlékmű helyén az 1956-os forradalom-ban ledöntött Sztálin-szobor talapzatából épített tribün szolgált színpadként, amit nem sokkal utána lebontották.)

A Sziget története Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi saját ötlete alapján, Szekfű Balázs segédletével az 1993-ban megrendezett Diáksziget fesztivállal kezdődött „Kell egy hét együttlét” szlogennel. Az esemény helyszínéül ezúttal is az Óbudai-szigetet szemlélték ki, mely azóta is otthont ad a rendezvénynek.

1994-ben a woodstocki fesztivál 25 éves jubileuma alkalmából Eurowoodstock (al)címmel megrendezett Diákszigeten az eredeti fesztivál több fellépője (pl. Jethro Tull, Ten Years After) is koncertet adott. A fesztivál 1996-tól 2001-ig Pepsi Sziget néven, 2002 óta Sziget Fesztivál néven működik.

A 2000-es években vált össz-műfajúvá a fesztivál. Korábban zömmel alternatív és rockzenei stílusok voltak a meghatározóak a fellépő együttesek és előadók nyújtotta kínálatban.

 

Weboldal: http://www.sziget.hu/

Kapcsolat:

Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.

Cím: 1033 Budapest,

Hajógyári sziget hrsz. 23796/58.

Tel: +36 1 372 0650
Fax: +36 1 372 0651
Email: info@sziget.hu