Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Tungsram

A márka rövid bemutatása és története:

 

Az 1874-ban Egger Bernát távírógépgyártó műhelyéből kifejlődött, s 1896-ban - a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank részvételével - alakult Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. szinte kezdettől a fővárostól akkor még elkülönülő Újpest ipari területén alakította ki telephelyét. Az itt megkezdett izzólámpagyártás indult meg a villanykörték szállítása az Osztrák-Magyar Monarchia egész területére.

Az anyagtechnológiai kutatások eredményeként készülhetett el 1911-ben az első gáztöltésű wolframszálas izzólámpa, amelynek sikere a termelés további fellendülését hozta. Az amerikai Western Electric egy évvel később betársult a vállalatba, és ettől kezdve használják a Tungsram márkanevet. A cégben 1932-ben a szintén amerikai General Electric szerzett meghatározó részesedést.

Az akkor már Aschner Lipót vezette Egyesült Izzó 1922-ben alapította meg később nemzetközi hírűvé vált kutatólaboratóriumát. Itt dolgozott Bródy Imre fizikus is, akinek alapkutatásai eredményezték a lámpabúra kriptonnal történő megtöltését 1931-ben, s ez forradalmasította az izzólámpagyártást.

A kripton izzó magasabb élettartama, gazdaságosabb fényhasznosítása miatt 1936-ra már a világpiacon is elismert volt. A következő évtizedben több, itt született, jelentős szabadalom bejelentése segítette a húszas évek végétől gyártott elektroncsövek elterjedését. A cég 1925-től Tungsram márkanévvel rádiókat is készített.

A második világháború alatt a vállalat súlyos károkat szenvedett, majd a szovjet hadsereg a gépeket leszerelte és kiszállította az országból. Ezért a háború után csak nagy erőfeszítésekkel indulhatott meg a termelés. A gyár világra szóló tudományos szenzáció színhelye volt 1946. február 6-án: itt került sor Bay Zoltán fizikus, a kutatólaboratórium vezetője sikeres kísérletére, amelyben radarvisszhangot fogott fel a Holdról az üzemben készített lokátorral. A Gestapo által elhurcolt Aschner 1948-as visszatérése, s újbóli igazgatói kinevezése után aztán újra megindult a kriptonlámpa- és fénycsőgyártás, míg Vácott felépült a tévéképcső- és alkatrészgyár, Újpesten pedig a vákuumtechnikai gépgyár.

A gyárhoz 1963-ban "hozzácsapták" a Konverta Egyenirányítógyárat és a gyöngyösi Félvezető- és Gépgyárat, majd megindult a germánium- és szilíciumalapú félvezetők gyártása. 1964-ben az újonnan felépített nagykanizsai gyáregységben is megkezdődött a termelés. 1969-ben a törzsgyár kutató- és fejlesztő részlegéhez csatolták a Híradástechnikai Kutató Intézetet és Távközlési Kutató Intézetet. A nyugati piacokon is rendkívül sikeres cég 1977-ben az USA-ban vegyes vállalatot alapított Action-Tungsram néven, majd a nyolcvanas évektől kiépítette külföldi értékesítési hálózatát. Nevét 1984-ben változtatta Tungsram Rt.-re.

A kvázi Rt. formában működő Tungsramot 1988-ban tényleges részvénytársasággá alakították, a fő tulajdonos a Magyar Hitelbank (MHB) lett. A társaság 1989-ben az osztrák Girozentrale vezette nyugati bankkonzorcium kezébe került, amely még abban az évben a többséget eladta a General Electricnek, majd az amerikai cég 1994-től már kizárólagos tulajdonosává vált a cégnek.

Kevés dolog van a világon, amelyről elmondható, hogy 115 éves. Ha egy márkanév marad fent ilyen hosszú ideig, azt szinte hihetetlennek tartjuk.

A Tungsram márkanév 2011-ben lépett ebbe a hihetetlen korba, bizonyítva, hogy továbbra is megbízható része a világítástechnikai iparágnak és a mindennapjainknak.

Az évforduló alkalmából több lehetőséget is megragadtunk, hogy emlékezzünk az elmúlt évek történéseire és az elért sikereinkre. A budapesti gyár területén, októbertől egy állandó kiállítás képviseli a cég tradíciói iránti elkötelezettségét. A jövő kihívásainak megfelelve, a GE-Tungsram egyik legfontosabb értéke a környezetvédelem, amely szempont termékeink gyártásának minden lépésénél megjelenik.

A 115 éves Tungsram évfordulójával egy időben 2011. október 13.-án nyitottuk meg a GE Fényforrás üzletágának európai Világítástechnikai Bemutatóközpontját, ami nem csupán a legmodernebb termékek bemutatótere, hanem a vendégek számára egy interaktív séta keretében felfedi a fény és a világítás sokszínűségét.

 

Weboldal: http://www.gelighting.com

Kapcsolat:

GE Lighting Hungary Kft.

Cím: 1340 Budapest, Váci út 77