Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Volánbusz

A márka rövid bemutatása és története:

 

A VOLÁNBUSZ Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság több mint 80 éves múlttal rendelkező személyszállító társaság. A budapesti székhelyű, de országos tevékenységet folytató cég a legnagyobb az országban működő, személyszállítást végző Volán társaság között és sok tekintetben elsőként jegyzik a szakmában. A MAVART néven 1927-ben alapított társaság kezdetben csak 30 autóbusszal rendelkezett, ma már közel 1000 járműből áll a gépparkja.

A VOLÁNBUSZ Zrt. alaptevékenysége a menetrend szerinti autóbuszközlekedés. Részvénytársaságunk fővárosi székhelyéből adódóan a VOLÁNBUSZ Zrt. közlekedteti a Budapestről induló nemzetközi és belföldi távolsági autóbuszjáratok többségét, továbbá a Pest megyei településeket kiszolgáló helyközi (elővárosi és ún. környéki), valamint helyi járatokat. Budapestről 14 ország, azaz Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Montenegro, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Szerbia, és Szlovákia nagyvárosaiba, illetve nyaralóhelyeire indulnak nemzetközi VOLÁNBUSZ járatok a Népliget autóbusz-pályaudvarról, de más országokba, illetve városokba is biztosítjuk a közvetlen utazást (pl. Szófiába, Madridba, Zürichbe, Nizzába) szerződött partnereink járataival. Elérhető még például Vilnius bécsi, Lyon strassbourgi átszállással.

A VOLÁNBUSZ Zrt. Budapestről napi 500 helyközi távolsági autóbusz-járatot közlekedtet az ország mintegy 100 városába, biztosítva így 17 megyeszékhely, valamint a legfontosabb régiók és kirándulóközpontok napi közvetlen és rendszeres kapcsolatát a fővárossal. Napközben óránként vagy még gyakrabban indulnak járatok Eger, Salgótarján, Gyöngyös, Jászberény, Kecskemét, Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya és Győr irányába, de számos járat indul a Mátrába, az Alföldre, a Balatonhoz vagy a Dunántúl más tájaira.

Pest megyében a VOLÁNBUSZ Zrt. napi 5500 járat üzemeltetésével 170 város és község számára biztosítja az utazási kapcsolatot részben a főváros felé, részben a körzetközpontok és egyéb települések között. Egyes elővárosi vonalakon – pl. Érd, Diósd, Fót, Dunakeszi, Zsámbék, Páty és Perbál, Vecsés, Maglód, Ecser, Gödöllő, Veresegyház és más települések felől – csúcsidőben akár 5-10, max. 20 percen belül indulnak járatok Budapestre, de a fővároson kívüli környéki központok vonzáskörzetében is megfelelő járatgyakorisággal szolgáljuk utasainkat. Pest megye számos – főként a vonzásközpontoktól távolabbi – települése részére szinte kizárólag a VOLÁNBUSZ járatok biztosítják a napi utazási, munkába- és iskolába járási lehetőséget, a létfontosságú intézmények megközelítését.

6 településen végez a VOLÁNBUSZ Zrt. városon belüli, ún. helyi járati – helyi díjszabás szerinti – autóbuszközlekedést, pl. Gödöllőn, Vácott, Szentendrén, Érden több vonalon is. Az összesen napi több mint 600 db helyi járat mellett természetesen több ezer helyközi járat is igénybe vehető a településeken belüli utazásokra is.

A társaság menetrend szerinti szolgáltatása az utazóközönség igényeire épül. Az utasok javaslatait, kéréseit, ha azok a gazdaságosság szempontjának alapvetően nem mondanak ellent, lehetőség szerint megvalósítjuk, teljesítjük. Különösen a megyei forgalomban rendkívül fontosnak tartjuk a különböző társ közlekedési ágakkal való kapcsolatot, illetve együttműködést. A MÁV és HÉV vasúti csatlakozások mellett más hálózati szempontokat, továbbutazási lehetőségeket is figyelembe kell venni. Az érdemi módosításokhoz mindezek mellett megkérjük az érintett önkormányzatok véleményét. A menetrendek tervezésénél együtt kell működni az önkormányzatokon kívül más intézményekkel, útügyi szervekkel, hatóságokkal is.

Társaságunknál egyre nagyobb hangsúlyt kap a szolgáltatás minősége, törekszünk az átlátható, ütemes, megbízható forgalmi rend kialakítására, és gyakorlatban való biztosításra az egyre nehezebb közúti forgalmi viszonyok között. Az utastájékoztatás szolgáltatási színvonalának emelése céljából a 2000. évben központi telefoninformációs szolgáltatást hoztunk létre (1/382-0888). A nemzetközi és távolsági közlekedésben több mint tíz éve számítógépes jegyelővételi és helyfoglalási rendszer működik, emellett folyamatban van az elővárosi járatokra szóló elővételi lehetőség kiterjesztése, valamint az utas által otthon is kinyomtatható elektronikus nemzetközi jegyértékesítés megvalósítása. A megállóhelyi utastájékoztatáson túl folyamatosan javítjuk menetrendi kiadványaink színvonalát.

A részvénytársaság 1993 óta tagja a brüsszeli székhelyű EUROLINES Szervezetnek. Az EUROLINES az európai nemzetközi autóbuszközlekedést végző társaságok szervezete, amely maga elé célként – egyeztetett menetrendek, egységes utazási feltételek, kölcsönösen elfogadott menetjegyek alkalmazásával – egy "páneurópai" autó­buszhálózat kiépítését tűzte ki, mely hálózaton az utasok garantáltan magas színvonalú, egységes normatívákkal mért szolgáltatásban részesülnek.

A VOLÁNBUSZ Zrt. mindig szoros kapcsolatban állt és áll ma is az idegenforgalommal. A hazai, nagyobb és kisebb utazási irodák esetenként, vagy éves kontingensben bérelhetnek magas komfortfokozatú különjárati autóbuszokat a társaságunktól. Az autóbuszok kívánság szerinti időtartamra, útvonalra, akár tetszőleges programokkal is megrendelhetők.

A VOLÁNBUSZ Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság tagja több szakmai, illetve érdekképviseleti szervezetnek, így a VOLÁN Egyesülésnek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának, a Pest megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, aMagyar Közúti Fuvarozók Egyesületének. A társaság budapesti székhelye révén egyik főszereplője a főváros és környéke közötti személyszállításnak.

 

Weboldal: http://www.volanbusz.hu/

Kapcsolat:

Volánbusz Zrt.

Cím: 1091 Budapest, Üllői út 131
Telefon: +36 (1) 219 8079

E-mail:  info@volanbusz.hu