Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Zalakerámia

A márka rövid bemutatása és története:

 

A Zalakerámia Zrt. a legnagyobb hazai burkolólap gyártó. Fő tevékenysége: fal- és padlóburkoló lapok, gres lapok gyártása, kül- és belföldi forgalmazása, valamint a saját tulajdonban lévő mészkőbánya üzemeltetése. Székhelye: Tófej. Kevés olyan magyar márka van a hazai piacon, amelyről elmondható, hogy generációk ismerik és kategóriájában fennállása óta piacvezető. A Zalakerámia tradicionális kerámia burkolólap márka, amely évről-évre a fejlesztésekben élen járva, folyamatosan bővítette portfólióját. Az utóbbi évekre mindez olyan lendületes és modern termékcsaládokat eredményezett, amelyek alapja az egyediségre, kreativitásra törekvés, ahol a színek és formák ötletes variációjával bármilyen hatás elérhető. Ezek után joggal elmondható, hogy mindez a nemzetközi divattrendek hazai képviselőjévé tette a Zalakerámiát.

A Zalakerámia Zrt. jelenleg több mint 6 millió négyzetméteres gyártókapacitással rendelkezik. Korszerű technológiákat felvonultató két gyáregységében: a Nógrád megyei Romhányban 30×30 és 33,3 x 33,3 cm-es fagyálló és gres padlóburkoló lapot, Zala megyében, a tófeji gyáregységében 20×20, 20x30, 20x40,3, 25×40, 25×50,3 cm beltéri falburkoló falburkolólapot állít elő.

A Sümegi Mészkőbánya és Kőőrlő Üzem a Zalakerámia Zrt. tófeji gyáregységének részeként működik. Az itt termelt mészkő őrlemény a burkolólap gyártásban meghatározó szerepet tölt be, és nagyrészt a tófeji üzemben kerül felhasználásra. Emellett építtetőknek, mezőgazdasági üzemeknek és útépítő vállalatoknak értékesít.

2009-ben a Zalakerámia által eladott minden tizedik négyzetméter burkolólap Magyarországon kívülre került értékesítésre. Számos európai országban, több mint 20 kereskedelmi partnerrel folytat aktív kereskedelmi tevékenységet. A főbb piacokat a környező országok jelentik, Ausztriával, Szlovákiával, Csehországgal, valamint az volt Jugoszláv államokkal az élen. Emellett a társaság jelentős forgalmat bonyolít le svéd üzleti partnerekkel is.

A részvénytársaság első jogelődje, melyet a Zala Megyei Tanács alapított, 1951. január 1-jén kezdte meg működését 15 téglagyárral, Téglagyári Egyesülés néven. Az 1963-as iparági átszervezés után a további évekre a fennmaradásához új termelési profilt kellett kialakítani, így indult el a Zománcipari Művektől átvett kerámiamáz termelés Tófejen, majd a falburkoló lapok gyártása. Többszöri átszervezés után a cég 1969-ben egyesült a Zalaegerszegi Cserépkályhagyárral. A tégla-, burkolólap-, cserépkályhagyártás betonáru-, sírkő- és lámpafej gyártó üzemmel egészült ki. Ez utóbbiak gyártását 1991-től leállították és más vállalatnak adták át. A Zalakerámia Rt., a gazdálkodó szervezetek, gazdasági társaságok átalakulásáról szóló törvény alapján 1991. május 31-én zártkörű alapítással jött létre 1.275 millió Ft alaptőkével.  Alapítói az Állami Vagyonügynökség és az angol IMI Securities Ltd. London voltak.1995-ben a Zalakerámia Rt. megvásárolta a romhányi Rékerámia Rt.-t, ennek az akvizíciónak köszönhetően a gyártókapacitása tovább növekedett. 1998-ban a budapesti székhelyű Pietra Rt. került a társaság tulajdonába, melynek területén mintabolt, raktár és disztribúciós központ került kialakításra. 1999-ben a részvénytársaság tulajdonosi körében változás történt, a meghatározó tulajdonos az Arago Befektetési Holding Rt. lett.
2001-től folyamatos beruházások során a termelőkapacitás évente több mint 2 millió m2-rel bővült.
A Zalakerámia minőség iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy az új üzemben is a legkorszerűbb gyártástechnológiai eljárásokkal készülnek a termékek, többek között a hazai gyártók közül elsőként a Zalakerámia által gyártott nagyformátumú 20×40,3 , 25 x 40-es és a 25x50,3 cm-es burkolólapok is, melyeket a piac nagyobb méretüknél és exkluzív megjelenésüknél fogva nagy tetszéssel fogadott. Az ARAGO Befektetési Holding Rt. 2003-ban értékesítette a Zalakerámia Rt.-ben meglévő tulajdonosi részesedését az Intergazprom Invest Holding Rt. (I.G. P.I. Rt.) részére. Még ebben az évben ismét tulajdonosváltás következett be, és az Általános Értékforgalmi Bank Rt. tulajdonába került. Az ÁÉB Rt. 2004-ben a Lasselsberger GmbH részére értékesítette a társaság részvényeit, majd a Lasselsberger GmbH-tól a részvények tulajdonjogát a budapesti székhelyű Lasselsberger Ceramics Kft. szerezte meg. 2005-ben a vételi jog gyakorlásával a társaság által kibocsátott részvények 100 %-os tulajdonjogát megszerezte, ezzel a cég működési formája zártkörű részvénytársasággá változott. Megszűnt a Zalakerámia részvényeivel való kereskedés a Budapesti, Müncheni és Berlini Értéktőzsdén. A társaság még ebben az évben értékesítette az INKER d.d. Zapresic részesedését és 2006-ban a kályhagyári tevékenységét is leállította. A Lasselsberger Ceramics Kft. 2006. július 1-jével beolvadt a ZALAKERÁMIA ZRT. -be. A beolvadás következtében a társaság közvetlen irányítását biztosító befolyást a Lasselsberger GmbH (Ausztria) szerezte meg. 2006 júniusában a ZALAKERÁMIA ZRT. három éves névadó szponzori szerződést kötött a ZTE KK férfi kosárlabdacsapatával, melyet további egy évvel meghosszabbított. A ZALAKERÁMIA ZTE KK a 2009/2010 évi magyar bajnokságon kupagyőztes lett.

 

Weboldal: http://www.zalakeramia.hu/

Kapcsolat:

Zalakerámia Zrt.

Cím: 8946 Tófej,

Rákóczi u. 44.
Telefon: +36 (80) 343 434

E-mail: info@zalakeramia.hu