Magyar sikertörténetek

Az Alföldi Cipő, a magyar cipőgyártás egyik kiemelkedő képviselője több évtizedes hagyományokat ápol. Az alföldi cipők egyedülálló technológiával, részben vagy teljes egészében kézzel gyártott lábbelik. Elsődleges céljuk az Alföldre jellemző papucskészítés és a minőségi cipőgyártás műszaki-technológiai hátterének megteremtése. A cég egyik vezetőjével, tulajdonosával, Bors Ildikóval beszélgetünk, hogy bemutassuk egyedülálló tevékenységüket.

borsildiko02

Bors Ildikó, az Alföldi Cipő tulajdonosa

Milyen messzire nyúlik vissza az Alföldi Cipő készítésének a története? Kinek a nevéhez fűződik?

A magyar cipőipar a hatvanas évek végére a hazai könnyűipar egyik húzó ágazata lett. A Magyarországon végbemenő iparosítás és a mezőgazdaság között indult be az a folyamat, amit a rendszerváltás előtti könnyűiparnak neveztek. A vidék munkaerő-gazdálkodása és az ország modernizálásának érdeke késztette az egykori országvezetőket, hogy az Alföldön olyan gyártóüzemeket létesítsenek, amelyek gyorsan és nagy beruházás nélkül sok embert foglalkoztatnak betanított munkában. Így jött létre többek között az Alföldi Cipőgyár is. Ezen kívül – az összes hazai cipőgyárat egybevéve – negyvenezer embernek adott munkát a hazai cipőgyártás.

A KGST, mint kelet-európai közös piac, milliós tételekre adott rendelést a magyar cipőgyártó vállalatoknak. Az országot irányító felső vezetés évi 4 millió pár cipőre adott rendelést. A cipőiparban dolgozó 40.000 ember is kevésnek bizonyult ennyi cipő legyártásához, amely 90 százalékban a Szovjetunióba és más KGST országokba került. Az Alföldi Cipőgyár a legkisebb volt a nagy hazai cipőgyárak között. Az Alföldi Cipő azért lett híres Magyarországon, mert ez az üzem 60 százalékban Magyarországon árusított lábbeliket gyártott. A gyárvezetés finn és dán mintára flex technikával nyugat-európai mércével is divatosnak számító cipőket gyártott. A flex technikából adódóan tervezték meg a híres alföldi papucsot, ami egy nemzedéknek, a 70-80-as évek fiataljainak egyik meghatározó divatjává vált.

 

papucs0

 

Milyen fontos állomásai voltak azóta ennek a történetnek?

Az 1988 januárjában bevezetett új pénzügyi és adórendelkezések a vállalat helyzetét ellehetetlenítették. A belföldi eladásra kerülő lábbelik gyártása veszteséges lett, mivel az árak és költségtényezők átértékelésének indexálásával a késztermékgyártók vesztes pozícióba kerültek. A KGST lassan megszűnt, és ezzel együtt a negatív hatások megszüntették a jövedelmezőséget, a gyár pedig lényegében fizetésképtelenné vált. A rendszerváltás után az Alföldi Cipőgyár jogutód nélkül felszámolásra került.

1994-ben kutakodtunk az emlékeinkben, és arra gondoltunk, hogy újra gyártani kellene az Alföldi Cipőgyár sikeres termékeit. Egy véletlen során találkoztunk az egyik volt vezető tisztségviselővel, és az ő egyedüli közreműködésével a saját cipőüzemében újra gyártásra került az Alföldi Cipő. Budapesten, a Vámház Körúton volt egy pici üzletünk, amelyben 1994-től kezdődően elkezdtük értékesíteni az Alföldi Cipőt. A siker váratlanul ért minket. Az Alföldi Cipő újra divatba jött, és a rendszerváltás után a piacgazdaságban történt egy rendkívül szokatlan és egyedi dolog. A Vámház körúti kis üzlet előtt sorokban várakoztak a vevők az utcán állva, hogy alföldi cipőt vásároljanak. Ez a hihetetlen vásárlóerő egészen 1997 évig tartott.

 

alfoldi-papucs0

 

Ebben az időszakban kezdtek elterjedni a hatalmas bevásárlóközpontok, és ezzel egy időben ellenőrizhetetlenül áramlott az országba a fekete gazdaságon és a hivatalos behozatalon keresztül a kínai cipőáradat. A kínai cipő elárasztotta egész Európát, és tönkretett sok hazai kis cipőgyártó céget. Az Alföldi Cipőt azonban nem tudta tönkre tenni. Forgalmunk csökkent ugyan, de a minőséget és a tartósságot kereső vásárlók, ha megtehették, a kézi gyártású drágább cipőket választották. Ebben az időben velünk együtt erősödtek meg régi magyarországi cipőmanufaktúrák, amelyekben teljesen kézzel készültek és készülnek ma is a kiváló magyar gyártmányú cipők.

Ki tervezi meg a cipőket? Hányféle modellt gyártanak? Minden méretben készül belőlük eladásra?

Cipőink egynegyed része a hagyományt megőrző régi alföldi cipőmodellek. Ezek a vásárlók igényei miatt képtelenek a feledésbe homályába tűnni. Cipőmodelljeink nagy többségét, leszámítva a negyvenéves alföldi modelleket, saját tervezőink tervezik, és a vásárlók ízlésvilágából merítve praktikusan alakítjuk ki. Nem követünk aktuális trendeket, amelyeket a nagynevű divattervezők irányoznak elő minden évben egy teljesen átváltozó divatot diktálva. Az Alföldi Cipő a hétköznapi tartós viseletre koncentrál. Rendkívül ellenálló és tartós termék.

 

hand02

 

Valóban kézzel készül minden egyes darabjuk? Kik dolgoznak rajta, és az ország mely részein?

Az Alföldi Cipő egyes modelljei kizárólag kézzel készülnek. A rámán varrott bőrtalpú férfi cipők a kézművesség remekei. Ezek a cipők 10-15 évig is használhatók, szétszakíthatatlanul erősen össze vannak építve. Vannak nagyobb mennyiségben sorozatban gyártott modellek, amelyek gépesített összeszereléssel, de változatlanul kézzel gyártódnak. Az Alföldi Cipők Magyarországon az Alföld különböző településein található üzemegységekben készülnek.

2015-évben az Alföldi Cipő Magyar Brands Elismerésben részesült. Gratulálunk a díjhoz! Mit jelent ez az önök számára?

Az Alföldi Cipő 2015-ben, de idén is, 2016-ban második alkalommal részesült Magyar Brands elismerésben. A 2015. és 2016. évi elismerés a vásárlóink megelégedettségét és termékeink minőségét tükrözik vissza. A vásárlók véleménye és a termékeinkbe vetett bizalma nagy megtiszteltetés a számunkra. A vásárlók érdekeit képviseljük, és nem extra profitra törekszünk. Termékeink minőségét saját elvárásaink alapján határozzuk meg szigorú gyártástechnológia alapján. Évről évre fokozzuk termékeink megbízhatóságát. Az Alföldi Cipő szándékosan nem gyárt aktuálisan divatos cipőket, ezek gyártása Kínában történik. A mi feladatunk az, hogy a lehető legkisebb haszonnal a lehető legmegbízhatóbb , a hétköznapi viseletre tervezett cipőket gyártsunk.

 

dij20160

 

Régebben több cipőgyár is volt Magyarországon. Mi lett velük?

Bonyhádi Cipőgyár, Duna Cipőgyár, Minőségi Cipőgyár, Szombathelyi Cipőgyár, Tisza Cipőgyár, Ipoly Cipőgyár, Szabolcs Cipőgyár, Alföldi Cipőgyár – ezek voltak a nagy termelőüzemek. A fent felsorolt üzemekből mára csak kettő maradt: az Alföldi és a Tisza Cipő. Szerencsére vannak cipőgyártó üzemek Magyarországon, de azok nagy részben külföldi megrendelésre készítik a kiváló minőségű magyar cipőket. Ezek mellett vannak hazai cipőmanufaktúrák, amelyek kisebb darabszámban, de világszínvonalú, kézzel gyártott cipőműremekeket állítanak elő. Például világbajnok lett egy hazai mesterember cipő-műremeke.

Mi minden kell a jó cipő gyártásához? Mi az ars poeticájuk? Mi lelkesíti önöket a munkájukban?

Modern korunkban Magyarországon cipőt sorozatban előállítani nagyobb kihívás, mint az elmúlt száz évben valaha is volt. Ennek oka az ázsiai országok milliárdos darabszámú tömegtermelése. Pár éve még gyerekmunkások egy tál rizsért cserébe zakatoló gépek mellett teljes kizsákmányolásban ontották a gyenge minőségű cipőket. Mára megváltoztak a körülmények. A kizsákmányolt gyermekmunkásokat szerencsére felváltotta Kínában és más ázsiai országokban egy ultramodern robotizált cipőgyártás. A robotok és más bonyolult gépezetek emberi kéz segítsége nélkül milliárdszámra ontják magukból a jó minőségű cipőket.

Tehát, ha azt kérdezi tőlem, mi kell a jó cipő gyártásához, akkor azt kell felelnem: nagyon nagy elhivatottság, munkaszeretet, önbizalom, a kapzsiság teljes hiánya, a fegyelem és egy különös vonzódás a cipők iránt. A vásárlók véleménye parancs számunkra. Ezen felül a jó cipők gyártásához kifogástalan minőségű bőr kell és nagy szakmai tapasztalat. Hiszünk abban, hogy ebben a túltermelésben, ami a mai világot jellemzi, csak egy módon lehetséges fennmaradni, ha olyan rendkívüli megbízhatóságú cipőket állítunk elő, amelyeket nagyon megéri megvásárolni. Az Alföldi Cipőkre két év garanciát vállalunk.

 

cipo1cipo2cipo3

 

 cipo5cipo4cipo6

 

Bizonyára vannak gátló tényezők is, amelyek hátráltatják a gyártást vagy az értékesítést. Hogyan birkóznak meg velük?

Az Alföldi Cipőnek nincs hiánya a megrendelést illetően. A gátló tényező jelenleg a termelés kapacitása. Ezen nem tudunk változtatni, mert a nagy sorozatban előállított kifogástalan, extra tartós cipő elkészítése nagyon munkaigényes folyamat. Ha nagyberuházással egy nagykapacitású gyárat létesítenénk, annak megtérülése reménytelen lenne és tönkremenne az Alföldi Cipő. Ezért megmarad a szerény gyártáskapacitás, a megbízható termék és a megelégedett vásárló. Pontosan behatárolt piaca van az Alföldi Cipőnek. Ez évről évre egy meghatározott, de nem változó szám. Egy nagykapacitású gyárépítés nem hozná vissza a befektetett tőkét. A másik és a legnagyobb gondunk az, hogy nem tudunk a márkának méltó elárusító helyet biztosítani. Budapest belterületén egy szép és tágas cipőszalon 400 millió forintba kerülne. Mennyivel kellene megemelni az Alföldi Cipő árát, hogy ez valaha is megtérüljön?

 

cipok

 

Cipőjavítást is vállalnak? Úgy hallottam, a vevő a saját tervei alapján is készíttethet cipőt önöknél. Nagyon vevőbarát hozzáállásra utal ez.

Az Alföldi Cipők nagyon ritkán hibásodnak meg. Ez általánosan jellemző a magyarországi összes cipőgyártóra. Ha meghibásodik egy Alföldi Cipő, akkor azt azonnal egy új cipőre cseréljük ki két éven belül. Annyira ritkák a meghibásodások, hogy a gyakorlatban még három éves cipőket is ki szoktunk cserélni. Van azonban sok olyan vásárlónk, aki a jól bejáratott cipőjét 4 év!! viselés után szeretné megtalpaltatni, mert nagyon kényelmes. Ilyen esetekben kérésre az előállító üzemünkben teljesen felújítják a cipőt.

Más hazai gyártók cipőtermékeit is megjavítjuk, ha a vásárló a mi szakszerűségünkben bízik. Kínai cipőket is örömmel megjavítunk, hiszen nekünk mindegy, ki gyártotta, csak a vásárlóink szeretete számít. Sok esetben egyedi kéréseket is teljesítünk. Ebben az esetben áttervezzük az adott modellt, és egyedi kérésre különleges színösszeállításban vagy formai változatokban legyártjuk a megrendelt cipőt.

 

cipo7cipo8cipo14

cipo9 cipo12 cipo13

 

Milyen rövid és hosszú távú célokat tűztek ki az Alföldi Cipő vezetői?

Célunk a stabilitás fenntartása. Ehhez rajtunk kívülálló, szerencsés kimenetelű biztos gazdaság és viszonylagos jólét kell. Vannak azonban olyan emberek is, akik szeretnék örökre eltűntetni az Alföldi Cipőt, mert útban vagyunk nekik. Ezekről a szomorú dolgokról nem szeretnék beszélni. Irigység vagy gonoszság az oka, vagy mind a kettő. Szomorú valóság ez. Hosszú távú és egyetlen célunk a minőségi cipőgyártás a fenntartható legkevesebb haszonnal, megőrizve a kivételesen vásárlóbarát szemléletet.

 

magyar-termek

 

A honlapjukon többek között ez olvasható:

„Én hiszek abban, hogy van keresnivalója a magyar cipőgyártásnak idehaza, csak találja meg önmagát, és találja meg helyét ebben a kis országban, amelyet mi annyira szeretünk.”

 

Valóban, mert mi itthon szeretnénk otthon lenni, és nem máshol, hiszen ez a szülőhazánk.

Miért fontos önöknek a magyar márka továbbvitele? Lehetséges ez egyáltalán manapság, amikor minden üzlet tele van külföldi, sok esetben gyenge minőségű, olcsó áruval?

Az Alföldi Cipő meghatározó szerepet töltött be a ’70-es és ’80-as évek feltörekvő, lázadó ifjúságának életében. Fiatalságunk és emlékeink fűződnek ehhez a márkához, amelyet egyszerűen csak Alföldi Cipőnek becézünk. Szeretjük ezt a szót, hogy ‘Alföldi Cipő’, hiszen ez a név nem csupán egy márkát jelöl. Múltunk és jövőnk is egyben. Mindennapok kihívása ez számunkra, hogy olyan terméket állítsunk elő, amely megbízhatóságában és szellemében versenyképes marad a robotizált technológiákkal milliós sorozatban előállított cipők mellett.

Kiknek ajánlják cipőiket, papucsaikat? Ha valaki vásárolni szeretne önöktől, hol nézheti meg, hol próbálhatja föl, hol választhatja ki a számára legmegfelelőbbet?

Az Alföldi Cipő a hétköznapok viseletét szolgálja. Azoknak a vásárlóknak ajánljuk, akik a pénzükért egy tartós, a mostoha időjárásnak is ellenálló, kényelmes lábbelit szeretnének. Az Alföldi Cipő gyártmányai között megtalálhatóak a különleges egyedi és teljesen kézzel gyártott luxus cipők és csizmák is. Az Alföldi Cipők egyszerű levélváltással megrendelhetőek. Postai utánvéttel elküldjük a Föld bármely pontjára.

 

borsildiko0

 

Budapesten a Vámház körút 7. szám alatt van egy késztermék raktárunk. Ebben a raktárban megtalálható az előre legyártott 250 féle Alföldi Cipő modell. A Vámház körúton található raktárkészlet biztosítja, hogy a vásárlók széles választékban találjanak papucsot, sarut, néptánccipőt, néptánccsizmát, divatos női és férfi félcipőt és bokacipőt, bakancsot, női csizmát és mindent, aminek még a képzeletünk sem szabhat határt.

Ez az utóbbi mondat nem cégem reklámszlogenje. A cipőgyártó kis manufakturák legjelentősebb előnye a tömegtermeléssel szemben a rendkívül rugalmas gyártásaktivitás. Ez azt jelenti, hogy bármelyik percben leállíthatunk egy kevésbé keresett terméket, és gyorsan átállhatunk egy keresettebb modellre. Cipőgyártó üzemünk képes lenne arra, hogy a legújabb, a 2017-es év legdivatosabb cipőit is előállítsa, de a hosszú évek tapasztalatai szerint a vásárlóközönségünk erre nagy mennyiségben eddig nem tartott igényt.

Az Alföldi Cipők 60 százalékát az internet segítségével értékesítjük. Az alábbi oldalakon érdemes nézegetni, válogatni:

www.alfoldicipo.hu
www.alfoldipapucs.hu
www.magyarcipo.hu
www.alfacipo.hu

Címünk: Budapest, IX. kerület, Vámház Krt. 7.
Telefon: 061-218-7893
E-mail: alfoldicipo@t-online.hu
Nyitvatartási idő: Hétfőtől péntekig 10.00-17.30
Szombaton: 10.00-13.00

 

Weninger Endréné Erzsébet

Forrás: montazsmagazin.hu