A hűtőre kötözött tortalapát és a videoblog

Glutén- és laktózmentes, hozzáadott cukor nélküli, még tartósítószer sincs benne, mégis édesség és nassolnivaló. Úgy tűnik, a Mentes Cukrászüzemben megtalálták a piaci rést és nagyüzemben gyártanak is. A termékválaszték impozáns – 57 különféle termékük van –, de épp ez állíthatja meg a további növekedést is.

Az egészségtudatos étkezés felé akkor fordult Oltványi Zsolt, amikor egyre több ételallergiás felnőtt és gyerek lett a környezetében. A mentes édességek fogyasztása hozta meg a gyártás iránti kedvet és a tény, hogy itthon még viszonylag kicsi a választék tartósítószermentes, cukormentes és mindezek mellett glutén- és laktózérzékenyeknek is adható nassolnivalókból. A korábbi vargabetűk azonban nem voltak elvesztegetett évek.

„Voltam multinacionális cégnél alkal­mazott 8 évig, amiből sokat tanultam és most a Mentes mellett van egy online marketing ügynökségem 8 éve, amiből sokat hasznosítok a márkaépítésnél” – mondta Oltványi Zsolt. A túlzott árverseny és a tendencia, hogy az ügynökségeket egyre gyakrabban cserélgetik a cégek, arra sarkallta, hogy valami kézzelfoghatóba is belevágjon. A zöldségtermesztésből és virágkertészetből élő szülők példáját csak részben követve így jött létre a Mentes Cukrászüzem.

Az első üzemet teljesen saját tőkéből kezdték, Zsolt és az üzlettársa által összegyűjtött 24 millióból. A legnagyobb nehézség az ügyfelek szerzése és a megfelelő munkaerő megtalálása volt. Az első két év után csatlakozott hozzájuk a PaleoNasi, akikkel a felfutási időszakban szorosan együtt dolgoztak. Ma is közös a munka, csak az együttműködés jellege változott bérgyártássá.

Hermetikusan elzárt ebédlő

Sütemények, édes - sós apróságok, kekszek, pudingok, pékáruk is készülnek a zuglói üzemben. Ilyen széles palettával kevés cég rendelkezik úgy, hogy közben megfelel a szigorú gyártási előírásoknak. Ez azt jelenti, az egész üzem gluténmentes, azaz nem kerülhet bele gluténtartalmú alapanyag - a légtérbe se, mert ott is keresztszennyezést okozna. Praktikusan mindez azzal is jár, hogy ha egy dolgozó ebédelne, csak egy elkülönített, a gyártól hermetikusan elzárt helyen teheti meg. Ahonnan kifele jövet a megfelelő intézkedések után léphet csak be az üzembe, nem véletlenül vannak elhelyezve speciális szennyfogó szőnyegek és csapok a megfelelő helyeken.

Tojás csak a lengyelektől

A gyártás kezdetekor a Mentesnek is meg kellett küzdenie a hazai alapanyag-beszállítókkal. „Sokuk csak az első pár hétben szállította a szerződés szerinti árut, majd rosszabb, silány minőségű jött” – indokolta, miért váltottak több esetben külföldi partnerre. És persze van, amit nem, vagy alig gyártanak Magyarországon, ilyenek például a liofilizált gyümölcsök, amit csak külföldről szerezhetnek be. A tojások­nál szándékosan nem mondták meg a cukrászoknak, melyik a magyar és a lengyel eredetű. A dolgozók viszont sokat panaszkodtak az egyik szállítmányra, amiben rendszeresen előfordult záptojás. Ilyenkor pedig nem egy tojást kell kidobni, gondoljunk csak bele, amikor a negyvenediknek felütött tojás bizonyul rossznak… A kérdésre, hogy miért nem vesznek tojáslét, hiszen a legtöbb üzem ezzel dolgozik, egyszerű a válasz: abban is van tartósítószer.

Gluténérzékeny cukrászok

A Mentes Cukrászüzemben találjuk Magyarország leg­fiatalabb mestercukrászát, de rajta kívül még jó páran dolgoznak azon, hogy elkészüljenek a kekszek mellett most már a fagyasztott péksütemények és kókusztejes pudingok is. Egy ember feladata csak a mosogatás, napi nyolc órában. Mosogató­gépre egyelőre a helyszűke miatt nem is gondolhatnak, más kérdés, hogy a nagyobb üstöket mindenképp kézzel kéne tisztítani. A cukrászok és a többi dolgozó között is van olyan, aki érzékeny a gluténra, így nem is dolgozhatna hagyományos cukrászüzemben.

A tíz fiatal cukrászgyakornok – akik így megtanulják, hogy a cukrászat másfajta is lehet – mellett a legidősebbek is részt vesznek a munkában. A csomagolást zuglói nyugdíjasok végzik napi négy órában, köszönhetően az önkormányzattal kialakított jó kapcsolatnak. Maga a Mentes egyébként az első „fecskéje” a Vállalkozz Zuglóban! programnak, amikor is üresen álló önkormányzati ingatlanokat hasznosítanak kedvezményes bérleti díjon a helyi vállalkozók. Az üzem egy lakótelep közepén álló egykori ABC-be költözött, így legalább van némi mozgás délelőttönként azon a környéken is. Nem mellesleg, közel az M3-as autópálya kivezető szakasza is, ami a szállítás miatt fontos szempont.

Az alapító ugyanakkor igazi lokálpatrióta, a helyiek foglalkoztatása mellett további tervei is vannak a közösségépítésre. Az épület egyelőre üresen álló részein (amelyek nem részei az üzemnek) szeretne életmód- és jógastúdiót nyitni, ahol azonban a glutén- és egyéb mentes ételek elkészítéséhez is segítséget kaphatnak a látogatók. A közelben lakók között sok a kisgyerekes anyuka és a nyugdíjas, így, ha igény mutatkozik rá, akár egy dunsztsulit is elindítana Oltványi Zsolt. Természetesen tartósítószerek nélkül készülnének itt a befőttek és a savanyúságok, és a tanácsadás mellett bérbe lehetne venni a dunsztoló gépeket.

Ügyfélre szabott termékkör

A szilvás csokitorta és a tápiókapuding a legnépszerűbbek, de a csokis és barackos aprók is kelendőek. Mindegyik egyre népszerűbb a maga területén, ráadásul egyre több helyen találkozhatunk velük. Pékségekben, edzőtermekben, bioboltokban már ma is szembejöhetnek a termékek, és nemrég a Frei Café-lánccal is beindult az együttműködés.

„Jelenleg szinte minden jelentősebb egészség nagykerben bent vagyunk és tárgyalunk a Manna Abc és a Media Markt hálózatokkal is. Tervezzük a további hasonló nagyobb ügyfelek megkeresését, mert azt látjuk, az ügyfélre szabott termékkör az, amivel ki tudunk emelkedni a konkurenseink közül.” Hideg látogatással, networkinggel, és a PR segítségével is alakítják az együttműködést, de sok organikus megkeresés is rendszeresen hoz új ügyfeleket.

Az egészségtudatos ételek egyre népszerűbbek a vásárlók között, vagy azért, mert felismerik a fontosságát, vagy azért, mert érintettek – laktóz- vagy gluténérzékenyek akár ők, akár a családtagjaik. Ugyanakkor népszerű hívószó a tartósítószer-mentesség is. „Reméljük, minél nagyobb teret nyer ez az élelmiszeripari irány, mert valahogyan ellensúlyoznunk kell azt a sok műanyagot és tartósítószert, amelyet a mostani ipar felhasznál az élelmiszerek ízesítéséhez és tartósításához” – fogalmaz a cégvezető.

Tanítani, tanítani, tanítani

Hiába a mentes étel, aki maga nem érintett, el sem tudja képzelni, mi mindenre kell figyelni egy ilyen süteménynél. Ezért a partnereket komoly tréningeknek vetik alá, de még így is akadnak buktatók. Egy cukrászatba például visszatért a felháborodott fogyasztó, mert rosszul lett a Mentes süteményétől. A nyomonkövetési LOT-rendszernek köszönhetően visszafejtették, mikor, milyen alapanyagokból készült a termék, de nem találták a hibát. Egészen addig, míg Oltványi Zsolt el nem látogatott a cukrászatba, ahol felfedezte, hogy ugyanazt a tortalapátot használják a normál és mentes süteményekhez is. A megoldás egy saját lapát lett, amit előrelátóan a hűtő ajtajához erősítettek.

A Frei Café-s együttműködés arra is rádöbbentette az ügyvezetőt, hogy nem lehet mindenkit személyesen ellenőrizni, így a lánccal történő együttműködéskor videós anyagot készített a legfontosabb tudnivalókról. „Ennek hozadéka, hogy minden kávézójukban felismernek, ha bemegyek.”

SOS tortarendelés és webshop

A következő lépcső a stabilizálás mellett a további terjeszkedés. Szeretnének külföldi piacokat megcélozni – most is folynak tárgyalások leendő szlovák és angol partnerekkel. „Kis bioboltoktól egészen a közepes méretű láncolatokig, minél több, egészségtudatos termékek irányába nyitott céghez szeretnénk bekerülni Mentes termékeinkkel” – mondta Oltványi Zsolt. Közben még az idén beindul a saját webáruházas értékesítés is, a tervezettnél valamivel lassabban. Kérdés, hogy az egyedülállóan széles termékválasztékot tudják-e tartani a növekedéssel együtt.

A terjeszkedés mellett az üzem fejlesztése is szerepel a tervek között. A gépesítéssel régóta küzdenek, mert a mentes tészták állaga más, mint a hagyományosoké, így folyamatosan keresik a megfelelő felszerelést. Nemrég egy piskótakészítő gépet alakítottak át, hamarosan az veszi át a munka egy részét. És tervezik már a legújabb szolgáltatást is, amire igény mutakozik a piacon. Ez lesz az SOS, akár két órán belüli szülinapi torta kiszállítás, természetesen mindenmentesen, de hogy a környezetet is óvják, elektromos autóval – ehhez keresik most a partnereket.

Minél kisebb lábnyom

A mentes termékek előállítása mellett a környezetre is igyekeznek odafigyelni. „Jelenleg is folyamatosan zöldülünk: újrahasznosított anyagból készült papírokat használunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és öko tisztítószereket használunk. Arra törekszünk, minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk.” A csomagolás környezetbaráttá tétele a következő lépcső, ennek a fejlesztése azonban nagyon lassú dolog. Folyamatosan tárgyalnak több céggel, de jelenleg még nagyon magas ajánlatokat kapnak. „És nem is egyszerű a mai piaci körülmények között ezen út megtétele, de úgy gondolom, jó mintát szolgáltathatunk más hasonló élelmiszeripari cégnek.”

Forrás: http://termekmix.hu/magazin/47-piac/4225-a-hutore-kotozott-tortalapat-es-a-videoblog