Magyar sikertörténetek

Az okoseszközök mindennapi életünk meghatározó részeivé váltak az utóbbi években, és ha hihetünk a jóslatoknak, ez a közeljövőben sem lesz másképp. Ez persze nem azt jelenti, hogy a buszon még több mobilképernyőjére meredő utast láthatunk majd. Egyre több területen jelennek meg az internetre kapcsolódás lehetőségeit kihasználó gépek, így az okoseszközök terjedése nemcsak a mindennapi kommunikációnkat formálja át, de nagyban megkönnyítheti életünk olyan részeit is, amire elsőre nem is gondolnánk.

Ha az okoseszközök kerülnek szóba, a legtöbben valószínűleg egy okostelefonra vagy táblagépre gondolunk, pedig manapság szinte bármilyen otthon található műszaki berendezésünk lehet okos, a hűtőszekrénytől egészen a kazánig. Általánosságban elmondható, hogy ahhoz, hogy okoseszközöket használjunk otthonunkban, nagy segítséget jelent egy okostelefon a zsebünkben, hiszen ennek segítségével bárhonnan irányíthatjuk és programozhatjuk eszközeinket az interneten keresztül. Ezen eszközök intelligenciája azonban nemcsak abban rejlik, hogy távolról szabályozhatjuk őket, hanem hogy szenzoraiknak és adott esetben a világhálón elért adatoknak köszönhetően önállóan is képesek optimális döntéseket hozni. Ez az önállóság vagy a távoli irányítás lehetősége nemcsak kényelmi funkció: intelligens otthoni eszközeink segítségével az energiafogyasztásunk is csökkenthető, amivel nemcsak pénztárcánk, de környezetünk is jól jár.


Az otthoni energiafogyasztás optimalizálása kapcsán elsőként talán a fűtési és melegvíz-előállító rendszerek – kazánok, termosztátok, vízmelegítők – juthatnak eszünkbe, főleg a téli szezonban, amikor az ezekkel járó költségek jelentősen megemelkednek. Ezen a területen is számos okos megoldással találkozhatunk, amelyek segítségével és egy kis ráfordítással ez az időszakos költség jelentősen csökkenthető, ráadásul otthoni komfortérzetünk is javítható.


Otthonunk hőmérséklete nagyban befolyásolja általános közérzetünket, hiszen az otthon töltött pihenőidő minősége akár a másnapi munkanapot is meghatározhatja. Az otthoni fűtésszabályozás lehetősége persze nem újkeletű dolog, mégis új távlatok nyíltak ezen a területen az új fejlesztésű, intelligens termosztátok által. A radiátorra szerelhető Danfoss Eco vagy a COMPUTHERM E300 Wi-Fi termosztát vezeték nélkül kapcsolódik az internethez, ezáltal lehetővé teszi, hogy bárhonnan szabályozzuk egy helyiség fűtését, mindezt előzetes, folyamatos fűtés és többletköltség nélkül. Így, ha valamilyen okból az előre programozott hőmérsékleten változtatni szeretnénk, pillanatok alatt könnyűszerrel megtehetjük azt, akár útközben is.
Az intelligens termosztátok mellett már a fűtési rendszer lelke, a kazán esetében is találunk intelligens megoldásokat. A Bosch Condens 2500 W kondenzációs kombi kazán időjárás-követő szabályozójával változtatja meg a fűtéshez szükséges víz hőmérsékletét, ezzel optimalizálva a teljesítményt. Míg az Ariston Genus One termékek távvezérlésűek, a világ bármely pontjáról szabályozhatók, ezzel csökkentik a költségeket és növelik a kazán energiahatékonyságát.


Okos megoldásokkal nemcsak a levegő, de az otthoni meleg víz hőmérséklete is szabályozható: az Ariston Velis Evo Wi-Fi elektromos vízmelegítők zuhanykész logikával ellátottak, így megjegyzik fűtési szokásainkat, emellett akkorra és annyi meleg víz állhat rendelkezésünkre, amennyit szeretnénk. Ezek az eszközök okostelefonra telepíthető alkalmazással bárhonnan, bármikor programozhatók, így nem kell attól tartanunk, hogy feleslegesen használunk energiát.


Az okosotthon tehát már nemcsak a jövő zenéje, az ilyen eszközök adta lehetőségeket ma már bárki kihasználhatja. A Szerelvénybolt.hu kínálatában is több intelligens fűtési és vízmelegítési megoldást találhatunk, amelyekkel bárki nekikezdhet otthona okosításához.