Tudtad, ki készítette az első magyar kokárdát?

A kokárda, vagy háromszínű rózsa eredetileg színes szalagból készített kör alakú, rózsadíszt szimbolizáló főúri ruhadísz volt. Eleinte a 18. században tűnt fel, és leginkább francia és angol festményekről ismertek – és bár eredetileg ruhadíszek voltak, a kokárdákat különféle szervezetek, pártok, katonai egységek azonosításra is használták, így tudták megkülönböztetni egymást a katonák a csata hevében, a csatamezőn is.

A francia forradalom idején a kokárda igen népszerű ruhadísszé vált ugyan, ám a magyarok körében vált igazán meghatározó jelképpé: Petőfi Sándor költő azt írta naplójában 1848. március 15. előtt, hogy amíg ő a Nemzeti dalt írta, felesége a másik asztalnál nemzeti fejkötőt varrt magának. Ezt a kokárdát egyébként a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik.

Tudtad?
A kokárda nemzetközi szó, sok más nyelvben hasonló alakban megtalálható, de pontosan nem ismert, hogy miként került a magyar nyelvbe. Ami biztos, hogy a szó végső eredete francia. A töve coq, vagyis “kakas’”, innen ered a cocarde, mely “kakastaréj’”, továbbá “hiú, öntelt, korlátolt”

A  márciusi ifjak eredetileg a március 19-ére tervezett ellenzéki találkozóra készítettek maguknak nemzeti színű kokárdát – az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének estéjén a pesti radikális ifjúság vezérei nem csak Szendrey Júliától, hanem Laborfalvi Rózától kapták meg az első kokárdákat.

 

Eredeti cikk itt olvasható: 

https://www.nyest.hu/hirek/amit-a-kokardarol-tudni-kell