Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Buszesz

A márka rövid bemutatása és története:

 

A BUSZESZ Élelmiszeripari Rt. a magyar főváros legrégebbi erjedésipari cége. A XIX. század második felében kezdődött története, 3 helyszínen:

1853-ban szeszgyártással - néhány évvel később kiegészítve élesztőgyártással - az akkori Örömvölgy (ma Diószeghy Sámuel) utcában, Schödel Ferenc alapításával,

1853-ban szesz- és élesztőgyártással, a mai Corvin mozi helyén, Gschwindt Mihály alapításával, (a cég 1908-10. között szesz- és élesztőgyártását Budafokra, likőrgyártását a IX., kerületi Ipar utcába költöztette),

1867-ben szeszgyártással Óbudán, a Duna-parton, Leipziger Vilmos alapításával. Az Első Óbudai Szeszégető és Finomító Részvénytársulat néven működő gyárban a termelés rövidesen kiegészült cukorgyártással és - 1898-ban - ecetgyártással is. Ez volt akkor az ország legnagyobb ecetgyártó üzeme. Ezen a helyen van ma a BUSZESZ Rt. székhelye és gyára.

1946-ban a magyar erjedésipart államosították és összevonták.

1971-től a Szeszipari Vállalatok Trösztjének egyik vállalataként Budapesti Szeszipari Vállalat néven működött. Ekkorra a cég profilja kibővült üdítőital gyártással is.

1992-ben a BUSZESZ Rt. Részvénytársasággá alakult, melynek többségi tulajdonosa az osztrák Mautner Markhof konszern lett.

1995. óta palackozza a saját, óbudai telephelyén lévő kútjából 500 m mélyről felszínre törő természetes ásványvizét, az Óbudai Gyémántot.

2007-ben a tulajdonosi kör 2 részvénytársaságra bontotta a Buszesz Rt-t. Így azóta egy telephelyen, egymás szomszédságában 2 társaság is működik a Buszesz Élelmiszeripari Zrt. és a Buszesz Ecet Zrt. A két cég szoros kooperációban működik, vezetői közt is sok az átfedés.

2007 őszén mindkét vállalat részvényeit megvásárolja a Queen Drinks Kft. Így a társaságok 15 év elmúltán ismét visszakerülnek magyar tulajdonba.

Napjainkban legfontosabb tevékenysége az ecetgyártás és palackozás chef márkanéven, valamint az ásványvíz palackozás Óbudai Gyémánt márkanéven. E mellett szénsavas üdítőitalokat (Queen, Watt) gyárt, bérpalackozást vállal.

 

Weboldal: http://www.buszesz.hu/

Kapcsolat:

BUSZESZ Élelmiszeripari Zrt.

Cím: 1033 Budapest, Sorompó u. 1.

Telefon: +36 (1) 436-8600

Fax: +36 (1) 250-1125

E-mail: vszolg@buszesz.hu