Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Dürer Nyomda

A márka rövid bemutatása és története:

 

A nyomdát 1935-ben Nagy P. István nyomdász alapította. Az alapító nagy tisztelője volt Albrecht Dürernek a híres német festő és rézmetsző művésznek - akinek ötvös foglalkozású nagyapja és apja a Gyula melletti Ajtós helységből származott -, ezért a nyomdának a Dürer nevet adta.

Az ezt követő évtizedekben a nyomda több szervezeti változást élt meg. 1980-ban a gyulai Dürer Nyomda és a békéscsabai Kner Nyomda összevonásra került. A Dürer Nyomda jelentős fejlesztéseken ment keresztül, többek között 1985-ben avatták fel a mostani üzemépületet a lebontott régi épületek helyén. A rendszerváltás és a privatizáció alaposan megváltoztatta a nyomdák életét. Amikor 1990-ben a privatizációs program megkezdődött, az első vállalatok között volt a Kner Nyomda. Ennek kihatása nem maradt el, 1991. január 1-től a gyulai Dürer Nyomda Kft.-vé alakult.

1993-ban a Kner Nyomda Rt. – az anyavállalat – profiltisztítást hajtott végre Békéscsabán, ennek során a keménytáblás könyvgyártás áttelepítésre került a Dürer Nyomdába. Ez óriási változást jelentett a nyomda életében, hiszen addigi méretét meghaladó új üzletág működtetése vált feladatává. Nemcsak a technikai rész, de a kereskedelmi és termelő személyzet is Gyulára került. Így vált a gyulai Dürer Nyomda az ügyviteli nyomtatványok és puhatáblás könyvek gyártása után alföldi könyvgyártó bázissá. A 120 fős létszámú nyomda a középkategóriába kerülve, szinte kizárólagosan könyveket kezdett gyártani a belföldi és export piacokra egyaránt.

A 2001-es év a Dürer életében újabb változást hozott, az osztrák tulajdonos, a Frantschach AG eladta a nyomdát a szegedi Imosoft Kft. és Mozaik Kft-nek.

A tulajdonosváltást követően nagyszabású fejlesztések indultak el az üzemben. A megrendelői kör és a tulajdonosi háttér biztonsága stabil piaci szereplővé emelte a gyulai Dürer Nyomda Kft.-t.

A Dürer Nyomda az évszázados hagyománnyal rendelkező gyulai nyomdászat valamint a Kner, Tevan könyvgyártási kultúra továbbvivőjeként rendelkezik minden olyan személyi és tárgyi feltétellel, amelyek biztosítják a legkényesebb igények kielégítését. Nyomdászaink - a magyar és külföldi könyvbarátok és szakemberek körében - minőségi munkájuk és elhivatottságuk által jogosan elismertek.

 

Weboldal: http://www.durer.hu/

Kapcsolat:

Dürer Nyomda Kft.

Cím: 5700 Gyula, Jókai u. 5-7.

Telefon: + 36 66 466 844

Fax: + 36 66 463 105

E-mail: durer@durer.hu