Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Gyermelyi

A márka rövid bemutatása és története:

 

A Gyermelyi Vállalatcsoport magyar magántulajdonban van, termékei piacán piacvezető, vagy meghatározó pozícióval bír, biztos pénzügyi háttérrel és eredményesen működik. Ehhez a pozícióhoz azonban hosszú és küzdelmes út vezetett: 1953. január 21-én, a háború borzalmait átvészelő, a kommunista rendszer terheit elviselni már nem bíró 12 gyermelyi gazda – a politikai nyomásnak engedve – megalakítja a Petőfi Szövetkezetet. Ma úgy mondanánk, hogy adókímélés volt a fő cél, nem pedig a közös gazdálkodás.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után a laza szövetkezés felbomlik, de az erőszakos tagosításnak engedve, 1959-ben immár 120 taggal újraalakul a szövetkezet, 1500 kataszteri holdon és két volt uradalmi majorban megkezdi a közös gazdálkodást.

A parasztok végleg feladják az egyéni gazdálkodás reményét, elkezdik keresni a mezőgazdasági nagyüzemben rejlő előnyöket. Ezt megtalálva és kihasználva látványosan fejlődik, gyarapodik a szövetkezet.

Az alapítók magukkal hozták szorgalmukat, a föld  szeretetét, a szakértelmet, a vállalkozó kedvet.

A gépesítésnek, a műtrágya és növényvédő szer használatának köszönhetően növekednek a gabonafélék termésátlagai. A takarmányegyensúly megtartása  érdekében intenzív állatfaj tenyésztésébe fognak a gazdák, árutojást termelnek.

Az ország pártvezetése tésztagyár építéséről határoz 1970-ben, melyhez helyszínt keresnek. Gyermely vállalkozik és nyer. Közös vállalati formában, 1971-ben elindul a tésztagyártás, két kereskedő cég és egy szakmai befektető a társ.

A hetvenes évek végén szépen jönnek az eredmények, két évtizedes nagyfokú takarékoskodás után a cég már megengedheti magának, hogy sokat költsön szociális kiadásokra, családi ház építésre, a környező falvakra. A nyolcvanas évek közepén már négy község határában gazdálkodik a szövetkezet. Kihasználva a Kádár-rendszer lazulását, malmot épít a téesz, így biztosítva egyenletesebb alapanyag-ellátást a tésztagyárnak. 1989-ben sikeresen megtörténik a 120 t/nap kapacitású üzem beőrlése, ezzel egy újabb iparág honosítása.

A rendszerváltáskor a szövetkezet részvénytársaságba szervezi tevékenységét, és megtörténik a vagyon nevesítése. Valós tulajdonosok lesznek az alapítók, bár magukat mindig is annak tartották, és úgy is viseltettek a cég iránt.

A dolgozók is kapnak részvényt a vállalatnál végzett munkájuk után. 1992-ben új takarmánygyár áll a baromfi ágazat szolgálatába. Az ezredfordulóra különböző akvizíciók révén 9500 ha területen gazdálkodik a vállalatcsoport. Bővül a tojásvertikum is a héjas tojás forgalmazásával, illetve tojáslevek és -porok gyártásával. A 2001-ben átépített, Bühler technológiával felszerelt malom kapacitása 300 t/24h, és 2005-től automata zsákolóval, valamint kisegység csomagolóval is rendelkezik. 2003-ban a malom búzatermelő partnereinek speciális, a tésztagyár igényeinek megfelelő minőségű búzafajták szaporító-anyagát adja az új vetőmagüzemből.

2002-ben elkészül a tésztagyár 5 éves fejlesztési terve, mely nyomán 2003-ban átadásra kerül az irodákat, a szociális blokkot és a kazánházat, hőközpontot magába foglaló épület. 2004-ben megépül a lisztsiló és lisztkeverő, mely az ideális alapanyag-ellátást biztosítja, elkészül az automata magasraktár. 2005-ben átadásra kerül az új gyártócsarnok, az automata apróáru csomagolóvonal. 2006-ban 35 éves a gyár, ajándékként kap egy 2100 kg/h teljesítményű szálasáru gépsort és egy 1200 kg/h kapacitású apróáru vonalat. Ezáltal ismét Gyermelyen van a térség legmodernebb tésztagyára. A beruházás azonban nem áll meg: 2007-ben tovább bővül a csomagolórendszer, megkezdődik a kínáló kartonos termékek automatizált csomagolása, kiépül a magasraktári feladásig tartó robotizált árutovábbító rendszer, 2008-ban pedig egy újabb 1500 kg/h kapacitású apróáru vonallal bővül a gyártás.

2009-ben a gazdasági válság dacára folytatódik a fejlesztés, megépül egy komissiózó raktár, valamint év végére elkészül az új tojástörő üzem, 4 millió db tojás tárolására alkalmas hűtött raktárral.

A fejlesztés a vállalatcsoport más területein sem áll meg: 2009-re megújul a teljes növénytermesztési géppark, valamint az év szeptemberétől az egyik tojásfarm is, ahol 2 új, egyenként 130.000 tojótyúkot befogadó, az EU legújabb állatjóléti berendezéseivel felszerelt istállóban indul meg a termelés. Az istállókból zárt szállítópályákon kerül be a tojás a teljesen automatizált válogató és csomagológépre, majd onnan a hűtött raktárba.

 

Weboldal: http://www.gyermelyi.hu/

Kapcsolat:

Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt.

Cím: 2821 Gyermely, Bajnai út 1.
Telefon: +36 (34) 570 500

Fax: +36 (34) 570 532
E-mail: info@gyermelyi.hu