Márka adatlapok

Ezen az oldalon magyar márkák történetét mutatjuk be.

1-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Panyolai

A márka rövid bemutatása és története:

 

Az első írásos emlék 1752-ben említi a panyolai pálinkafőzést. A Tisza, a Túr és a Szamos kitűnő klímát ad, hordalékuk pedig jó minőségű termőtalajt a zamatos szatmári szilvához, amelyből kiváló mesterségbeli tudással főzzük az eredeti recept alapján a cukor és más adalékanyag nélkül készülő pálinkát.

Sok más mellett az is legendássá tette a Panyolai Pálinkafőzdét, hogy a szocializmus évtizedeiben személyesen Kádár János volt az, aki nem engedte bezáratni. A pártelit vadászataira továbbra is a hagyományos, fatüzelésű helyről szállították a testmelegítő nedűt. Az üzem az 1970-es árvizet még megúszta újjáépítéssel, a rendszerváltást már nem: a téesz bezárása – s néhány kudarcos próbálkozás – után az utolsó gőzszelepeket 1997-ben lezárták. A szatmári vidék öt évre tetszhalott állapotba süllyedt, a szilvafák elkorhadtak, a panyolai ember pedig fiát a városba küldte boldogulni.

Történt azután, hogy a fiú barátaival az olasz hegyekben rekedt kutyaütő hidegben. Jólesett volna nekik egy korty „panyolai”, ám a fiú elmondta, annak már híre-hamva sincs. Így jött a „véletlen” feltámadás: megvásárolták a magára hagyott pálinkafőzdét, a környékbeliek lelkes munkájával, tanácsaival, adományaival elindították a termelést, melyhez ma tízféle gyümölcsöt használunk, királynőnk a szilva.

Megéledt a környék 2002 óta, a gazdák 64, az eredetvédettséget garantáló faluból szállítják az alapanyagot az időközben tulajdonost váltott üzembe. Köré egyre több rendezvény szerveződik, népszerű a július végi Világzene Fesztivál. A nem oly rég még tíz vendégágyas falucskában hatvannál is több az egyéni szálláshely, az asszonyok pedig egymással versenyeznek vendégcsalogató töltött káposztájukkal. A látványosságnak sem utolsó pálinkafőzdében a látogatóknak három főzőmester mutatja meg a klasszikus magyar kisüsti módszert: a cefrefőző üst mérete legfeljebb ezer liter lehet, a kétszeres lepárlás garantálja a zamattartó állagot.

 

Weboldal: http://www.panyolai.hu/

Kapcsolat:

Panyolai Szilvórum Kft.

Cím: 4913 Panyola,

Szilvórium Tanya 1.
Telefon: +36 (30) 739 1185

E-mail: iroda@panyolai.hu